Nederland blijft thuis. De straten zijn leeg. De cafés gesloten. Sportpark Akkermolen verlaten. Terwijl in de ziekenhuizen een strijd op leven of dood wordt gestreden, gaat een delegatie Moerse Boys-leden de strijd aan tegen de verveling. De digitale pen als wapen. Iedere woensdagavond, zaterdagochtend en zondagochtend verschijnt onder de noemer De Lentestop een column/verhaal/artikel op de website. Leesvoer voor u. Vandaag deel 1: ‘Hoe overleef ik een quarantaine?’
Zondag, voetbaldag. Voor hem althans. Voor haar een dagje voor zichzelf. Vrij spel. Zo was het altijd, tussen – ruwweg – september en mei. Toen alles nog normaal was. Maar op dit moment is weinig normaal. Nu zit ‘ie daar, op zondagmiddag, in de bank. Gefrustreerd, want hij mag niet voetballen. Chagrijnig, want hij kan geen voetbal kijken. En de voetbalvrouw? Die moet ermee zien om te gaan. Relatietest in optima forma.
Babyboom
De wereld staat stil. Niet alleen het programma van Mathijs van Nieuwskerk, maar ook de echte wereld. De wereld waarin wij leven. Waarin Akkermolen, doorgaans zo levend, leeg blijft. Nederland blijft thuis en de relatietherapeuten verkneukelen zich. Bijna 24/7 zitten hij en zij op elkaars lip, dat kan haast niet goed gaan. Of juist wel. Een babyboom over negen maanden. Of toch einde relatie. Meer smaken zijn er niet. Zo lijkt het althans.
Eenieder vult de ‘quarantainetijd’ anders in. Neem Leroy Daems. Die staat nu ongetwijfeld zeven dagen per week op de akker in plaats van zes. Handen vol aarde, planten in de grond. En om stipt 18.00 uur aan tafel. Aardappels, groente, vlees. Voor vriendinlief Bo verandert er dus niet bijster veel. Zij past op de kleine Tuur. Althans, dat denk ik dan. Even verderop hangt Lef aan het been van Marvin. Hij is er helemaal klaar mee. “Papa, ik wil naar de foebal”, klinkt het. “Ik ook zoon. Ik ook..”
Daan van den Broek brengt zijn zondag nu door op de koersfiets. Hij trapt tientallen kilometers weg. Zonder blikken of blozen. En Eva? Die masseert nadien zijn benen. Of haalt hem op, wanneer hij een platte tuub heeft. Althans, dat denk ik dan. Sjoerd Broos dan? Die verkiest de gezelschapsspellen. Toch nog enige wedstrijdvorm. Niet de spits van Halsteren, maar Jutta als tegenstander. De katten kijken toe. Althans, dat denk ik dan.
Premium
Mijn gedachten zijn ook bij doelman Tom Magielse. Vrijgezel nog. In een normaal weekend gaat hij op vrouwenjacht. Blouseje gestreken, gel in de haren en dansend door het café. Nu is er geen café open. Zijn dansmoves blijven ongezien. Hoe hij deze tijd doorkomt? Dansend in zijn appartement aan de Casper Damstraat. En swipend. Althans, dat denk ik dan. Aanvullende tip voor Tom: er zijn sites die tijdelijk hun premiumdeel hebben vrijgegeven. Tip van een vriend. Doe er je voordeel mee.
Nog een tip. Mocht je echt ten einde raad zijn, dan wijs ik u op het volgende. Om het wedstrijdelement levendig te houden, opperde iemand van Ut Zaoterdag een interessant idee voor de zaterdagavond. Eenieder neemt plaats op een bak bier. Pas als deze krat leeg is, mag je er vanaf. Kratjes uiteraard wel anderhalve meter uit elkaar en hooguit drie spelers per woning, in lijn met de RIVM-richtlijnen. Ondertussen videobellen, om de tegenstanders in de andere woningen in de gaten te houden. Prima spelconcept. Iets voor Moerse Boys 5? Creatieve geesten bij Ut Zaoterdag.
Tweeling
Ut Zaoterdag grijpt dus naar de fles, maar medespeler Niek van den Broek geeft juist de fles. Voor hem en vriendin Kim Luteijn komt de voetballoze periode als geroepen. Geen doelpunten maken op Akkermolen, maar luiers verschonen aan de Veilingstraat. Nu tijdelijk ook op zaterdag. En stiekem al wat voetbaltraining geven aan de kersverse tweeling, nog geen twee maanden oud. Machtig mooi. Zij komen de quarantaine wel door.
Ieder ‘zijn quarantaine’, ieder zijn bezigheden. En uw verslaggever? Die heeft een vriendin die in de zorg werkt. Een heldin van de zorg noemen ze dat nu. Van 24/7 op elkaars lip is geen sprake. Zij probeert levens te redden, zoals ik doorgaans op zaterdag strafschoppen probeer te redden. Hopelijk heeft zij meer succes. Afijn, even kijken wat die website ook alweer was.
Om kritische reacties te voorkomen: ‘hem’ kan in de eerste alinea zonder probleem worden vervangen door ‘haar’. En vice versa. Voetbalvrouw wordt dan voetbalman. Of toch niet. Alles is mogelijk. Alles is oké.