Voor Moerse Boys, door Moerse Boys en (vaak) over Moerse Boys. Dat is Vakkie C in een notendop. Deze columnrubriek werd ooit bedacht om de ontstane Coronaleegte te vullen, maar heeft inmiddels een permanent karakter. Iedere zaterdagochtend kunt u in deze rubriek een column/verhaal/artikel lezen. Regelmatig staat onze club centraal, maar ook andere zaken in het leven passeren de revue. Vakkie C is leesvoer voor bij het ontbijt, tijdens het toiletbezoek of wanneer dan ook. Vandaag deel 78: De Bitcoin van het overige seniorenvoetbal.
De grote wijzer van de kantineklok staat net voor de 12. De kleine wijzer wijst richting de 2. 28 ogen kijken hoopvol naar het uurwerk aan de muur. Buiten trapt een van de Moerse Boys 9-spelers zijn longen uit zijn lijf op zijn caféfiets, alles op alles zettend om vóór 14.00 uur voet te zetten in de kantine. Gearriveerd op het sportpark springt hij van zijn fiets, gooit zijn voetbaltas tegen de muur en snelt naar binnen. Het gejuich van zijn veertien aanwezige ploeggenoten zegt vervolgens genoeg: te laat. Bakkie!
Waardevast
Bakkie. Een kratje bier. Het is de ultieme strafmaat in het overige seniorenvoetbal. In de krochten van het voetballandschap betaal je je straf niet uit in biljetten of via een tikkie. Daar wordt de Bitcoin niet gezien als de toekomst. Nee, een krat gevuld met 24 gerstennatjes, daar los je je schulden mee af. Het grote voordeel: een bakkie is in de overige seniorenwereld waardevast. Daar verandert zelfs een vastgelopen schip in het Suez-kanaal helemaal niets aan. Zelfs een WOIII doet daar niets aan af.
Een bakkie wordt te pas en te onpas uitgedeeld. Ter afbetaling of ter traktatie. Juist daarom kwam er bij ons team – Moerse Boys 9 ofwel Ut Zaoterdag – op enig moment behoefte aan duidelijkheid. Duidelijkheid over welke overtredingen nou eigenlijk beboet worden met een bakkie. Er was behoefte aan overzicht. Aan een reglement. Bij elk wissewasje werd er door overijverige ploeggenoten een bakkie geclaimd, maar of dat terecht was, wist niemand. Een enkele teamgenoot trachtte zelfs onder zijn schuld uit te komen door te stellen dat hij geen ‘actieve herinnering’ had aan zijn overtreding. Het waren de mazen in de overige senioren-wet.
Regelgevend kader
Die mazen zijn bij Ut Zaoterdag voorgoed verleden tijd. Twee unaniem verkozen, vooraanstaande teamspelers hebben een heus reglement opgesteld. Ofwel, een ‘Regelgevend kader inzake het trakteren op een bak bier binnen “Ut Zaoterdag”’. Het is een vijftien artikelen tellend document waarin duidelijkheid wordt geschept over rechten en verplichtingen van de (toekomstige) spelers van Moerse Boys 9. Ter kennisgeving is het document onderaan deze pagina opgenomen. Let op: op het document rust auteursrecht.
Wie het reglement leest, begrijpt bijvoorbeeld dat de aankoop van Timmy van Laerhoven nog altijd als een van de succesvolste aanwinsten van de Ut Zaoterdag-geschiedenis wordt gezien. Waarom? Simpel. Timmy werd vorig jaar opnieuw vader. Artikel 3 van het regelgevend kader schrijft voor dat dit leidt tot de schuld van een bak bier. Tot zover niets bijzonders, maar het is artikel 5 die de transfer van Timmy zo succesvol maakt. Vader Dré – familielid in de eerste graad – speelt immers ook in Ut Zaoterdag en was daardoor eveneens een bakkie verschuldigd. Eén baby, twee bakkies. Een succesverhaal.
Dubbelslag
Ook de dubbelslag van speler Niek van den Broek werd groots gevierd binnen het team. Hij werd vorig jaar vader van tweeling Boaz en Dez, hetgeen direct resulteerde in een schuld van twee bakkies. Twee keer kinderbijslag, twee bakkies. Wel zo eerlijk. Zonder tegenspraak loste Niek zijn schuld af. Zoals het hoort.
Zoals het hoort. Maar niet zoals het altijd gaat. Zelfs niet met de komst van het regelgevend kader. Neem Bas de Koning, die vorig seizoen een halve minuut te laat arriveerde in de kantine. Geen twijfel: een bakkie. Althans, dat zou je zeggen. Bas ontkende echter in alle toonaarden dat hij te laat was. “Dat is jullie waarheid. Ik heb mijn eigen waarheid”, oreerde hij, tot onbegrip van velen. Uiteindelijk werd de zaak in der minne geschikt. Ut Zaoterdag toonde zich coulant; met een half bakkie kwam Bas er allesbehalve bekaaid vanaf. Het is een uitzondering die eens te meer bevestigt dat een duidelijk reglement aan absolute must is.
Baaldag
De huidige coronasituatie dreigt voor Ut Zaoterdag overigens wel een groot probleem te veroorzaken. Een luxeprobleem welteverstaan. Want doordat de kantine al maandenlang gesloten is, stapelen openstaande schulden zich op. Secretaris Johnno Wens heeft de punt van zijn potlood al regelmatig moeten slijpen om het overzicht actueel te houden. Intern is er al gepleit om de competitie straks – als het weer kan – te beginnen met een baaldag, om op die manier voldoende ‘biertijd’ in te ruimen om de opgelopen achterstanden recht te trekken. Een verzoek dat veel steun kreeg binnen de Ut Zaoterdag-selectie.
Een bakkie dus, welhaast de heilige graal in de overige seniorenwereld. De Bitcoin van Moerse Boys 9. Maar dan waardevast.
Ps. Interesse om bij Ut Zaoterdag te komen voetballen? Neem dan op voorhand kennis van artikel 2 van het regelgevend kader. Om uw goede wil aan te tonen, dient u direct bij introductie uw schuld in te lossen.
Voor het ‘Regelgevend kader inzake het trakteren op een bak bier binnen : Klik hier!