Vakkie C, deel C: Ode aan de achterban

U bevindt zich hier:
/ Vakkie C, deel C: Ode aan de achterban

Voor Moerse Boys, door Moerse Boys en (vaak) over Moerse Boys. Dat is Vakkie C in een notendop. Deze columnrubriek werd ooit bedacht om de ontstane Coronaleegte te vullen, maar heeft inmiddels een permanent karakter. Iedere zaterdagochtend kunt u in deze rubriek een column/verhaal/artikel lezen. Regelmatig staat onze club centraal, maar ook andere zaken in het leven passeren de revue. Vakkie C is leesvoer voor bij het ontbijt, tijdens het toiletbezoek of wanneer dan ook. Vandaag deel 100, geschreven door onze voorzitter: Ode aan de achterban.

Achterban wordt in de Vandale beschreven als; de massa van de leden, kiezers enz: de achterban raadplegen. Dit is niet de omschrijving, die ik vind passen bij de achterban, daarom wil ik het graag breder trekken en laten zien hoe belangrijk een achterban is.

Je krijgt al snel te maken met je achterban, ik groeide op in een bijna standaard gezin, vader en moeder, zus en ikzelf. Natuurlijk zijn je vader en moeder er voor de dagelijkse gang van zaken, goed eten, school, sporten en een veilig thuis. Daarbuiten was je vaak alleen en moest jezelf maar zien te redden. Dat ging altijd redelijk goed, met de buurtjongens voetballen, kattenkwaad uithalen, stiekem roken en nog meer voetballen. Hier en daar een scheldpartijtje, het betere duw- en trekwerk en dan was het wel weer voorbij. Maar soms was het echt raak, dan werd het gemeen (lag overigens nooit aan mij). Pesten, echt pijn doen, dan moest ik soms huilend het strijdtoneel verlaten. Op zo’n moment was daar voor de eerste keer mijn achterban, genaamd zus. Zat ik in de problemen of werd me onrecht aangedaan dan kwam zij in actie, niemand mocht haar kleine broertje pijn of onrecht aandoen. Hoe groot ze ook waren, zij sprong voor mij in de bres, altijd!!!

In mijn jeugd stond voetballen centraal, elk uur van de dag dat het kon, was ik aan het voetballen, op school, mijn club WDS’19 of met vrienden buiten. Ik kon een redelijk potje voetballen en mocht op mijn 14de naar NAC. Als jeugdspeler van NAC betaalde je contributie, maar kreeg je wel een seizoenkaart van NAC in vak A, inderdaad naast de B-side. Voor jeugdspelers van NAC was het verboden om in de B-side te komen. In de B-side stond namelijk DE achterban van NAC, de harde kern, de jongens die de club steunen door dik en dun. Op dit moment gaat het niet goed met de club, de resultaten blijven achter, bestuurlijk kan het ook allemaal wel beter, maar de achterban, ja die is er nog steeds voor NAC, altijd!!!

Nu zit ik inmiddels 20 jaar bij Moerse Boys, gespeeld in de selectie, trainer van de dames en het tweede, speler van het 6de en inmiddels alweer een aantal jaren in het bestuur. In al die jaren heb ik kunnen zien, dat op alle vlakken de club het goed voor elkaar heeft. Het is dus eigenlijk niet zo gek, dat we op dit moment met ons vlaggenschip in de Hoofdklasse spelen. Het bestuur heeft het al jaren goed voor elkaar, de club groeit nog steeds en is financieel gezond. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de enorme achterban die Moerse Boys heeft, de maandagploeg, de schoonmaakploeg, de trainers, de leiders, de commissies, het kantinepersoneel, de supporters en alle andere vrijwilligers, ze zijn er voor de club, altijd!!!

En nu ben ik trotse voorzitter van Moerse Boys, en heb ik dit mede te danken aan de belangrijkste achterban die ik ken, mijn gezin. Anton trad af, ik werd gevraagd om Anton op te volgen, een enorme eer. Kinderen enthousiast, vrouwlief iets minder. Ze had gelijk, er kwam een hectische periode aan, dus kwam het op dat moment niet goed uit, het zou beter zijn als iemand anders de komende 3 jaar het voorzitterschap op zich zou nemen. Ik begreep haar, echter had ze ook de teleurstelling bij mij geconstateerd en stelde later voor om het een jaar uit te stellen i.p.v. drie jaar, zo geschiedde.

Het eerste jaar als voorzitter zit er inmiddels op en het is geen makkelijk jaar geweest als voorzitter. Gelukkig heb ik thuis een achterban die in mij gelooft, mij ondersteunt en adviseert maar er vooral voor me is, altijd!!!!

Je achterban heeft het beste met je voor, luister naar ze, houd ze in ere, altijd!!!!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp