Voor Moerse Boys, door Moerse Boys en (vaak) over Moerse Boys. Dat is Vakkie C in een notendop. Deze columnrubriek werd ooit bedacht om de ontstane Coronaleegte te vullen, maar heeft inmiddels een permanent karakter. Iedere zaterdagochtend kunt u in deze rubriek een column/verhaal/artikel lezen. Regelmatig staat onze club centraal, maar ook andere zaken in het leven passeren de revue. Vakkie C is leesvoer voor bij het ontbijt, tijdens het toiletbezoek of wanneer dan ook. Vandaag deel 74: Links of rechts?
In de week dat we massaal naar de stembussen zijn gegaan, is deze vraag natuurlijk veel gesteld. Wat is je politieke voorkeur? Links, rechts, of zit je in het veilige midden?
Ook in het voetbal kennen we de begrippen links en rechts. Ik hoef de tv maar aan te zetten op een willekeurige voetbalwedstrijd en ik hoor commentatoren met enige regelmaat zeggen “en dat met zijn slechte rechterbeen”. Of “met zijn linkerbeen kan hij alleen maar staan, hij doet alles verder met rechts”. En dan vraag ik me toch af, waar is dat dan misgegaan?
Want het merendeel van profvoetballers, die voor het uitoefenen van hun hobby ook nog betaald krijgen, is blijkbaar niet in staat om met beide benen op een fatsoenlijke manier de bal te beroeren. Ja natuurlijk, de hele groten kunnen dit wel, al hebben die natuurlijk ook een lichte voorkeur. Bij de amateurvoetballer snap ik het. Want die moet overdag gewoon aan de bak voor zijn/haar baas of als zelfstandige om brood op de plank te hebben en heeft dus geen zeeën van tijd om aan de voetbal-skills te werken. Maar ja, die profvoetballer……
Ik heb het misschien al eens eerder verteld, maar een grote hobby van mij is drummen. Op amateurbasis. Drummen betekent dat je je vier ledenmaten onafhankelijk van elkaar dingen moet kunnen laten uitvoeren. Wie heeft het nog nooit geprobeerd, wrijven over je buik met je ene hand en met de andere op je hoofd slaan? Of andersom. Dat valt niet altijd mee, maar oefening baart kunst. Probeer het maar eens tijdens het lezen van deze column. Zo ook als je leert drummen. Dan kun je niet zeggen “ik doe alles wel met rechts”. Nee, zowel de linker- als de rechterkant moet mee in de ontwikkeling. En de enige manier om dat voor elkaar te krijgen is: oefenen, oefenen, oefenen. Dus kom er bij mij niet mee aan dat iemand die hele dagen traint, een zwak linkerbeen heeft.
Volgens de voetbalkenners is er een duidelijk verschil tussen links– en rechtspoten. “Linkspoten als Messi, Maradona, Rivaldo, Rensenbrink, Giggs, Keizer, Moulijn, Van Hanegem, Robben of Van Persie konden of kunnen door hun creatieve oplossingen een wedstrijd laten ontploffen. Rechtsbenige voetballers zijn vaak de onmisbare huisschilders die schuren, gronden en lakken. Linksbenige voetballers zijn de Rembrandts in een elftal, met hun verfijnde techniek laten zij de toeschouwers smullen.” Nadat ik dit had gelezen, vroeg ik me af of er niet een actiegroep moet worden opgericht voor de arme rechtsbenige voetballer, want nu wordt er op basis van favoriete been opeens een onderscheid gemaakt en geoordeeld. En dat in 2021. Voetbalkenner, pas maar op.
Tenslotte ben ik maar eens in de wetenschap gedoken (en er gelukkig ook weer uitgekomen, zowel links- als rechtsom). Dr. Jan van Strien doceert biologische psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van Strien is gepromoveerd op een onderzoek naar de relatie tussen taalfuncties van de beide hersenhelften en linkshandigheid. Hoewel er veel theorieën bestaan over de oorzaken van links- en rechtshandigheid zijn de meeste wetenschappers het er volgens hem wel over eens dat rechtshandigheid erfelijk bepaald is. ‘Het idee is dat tweederde van de mensen in aanleg rechtshandig is, eenderde niet. Als je die genetische aanleg niet hebt, gaat het toeval een rol spelen. Van de mensen zonder “rechtshandigheidsgen” wordt uiteindelijk iets minder dan de helft linkshandig, zo’n dertien procent van de totale bevolking. De anderen worden rechtshandig. Een belangrijke sociale factor daarbij is dat we in een rechtshandige samenleving leven. Veel apparaten zijn met name voor rechtshandigen ontworpen. Denk bijvoorbeeld maar aan de schaar, het fototoestel, de geldgleuf in automaten, de blikopener en de computermuis. En ook het schrijfonderwijs is gericht op rechtshandigen.’ Hoewel de meeste linkshandigen ook linksvoetig zijn, bestaat er tussen linkshandigheid en linksvoetigheid geen direct verband. Frank de Boer, onze bondscoach, is bijvoorbeeld linksvoetig en rechtshandig, bij zijn tweelingbroer Ronald is het precies andersom. Bij de mensen zonder het “rechtshandigheidsgen” zie je alle mogelijke combinaties. In het algemeen komt linksvoetigheid iets vaker voor dan linkshandigheid: ongeveer een op de vijf mensen is linksvoetig. Waarschijnlijk omdat linksvoetigheid iets minder wordt beïnvloed door sociale factoren. Juist daarom zou linksvoetigheid een interessant terrein kunnen zijn voor nader onderzoek, aldus Van Strien. Maar dat nader onderzoek volgt nog, denk ik, maar aangezien Van Strien al gepromoveerd is, zal dit iemand anders moeten doen. Liefhebbers?
Weet jij trouwens niet of je links- of rechtsbenig bent, volg dan onderstaande aanwijzingen:
Ga stabiel op twee benen staan, goed in evenwicht. Laat dan iemand je van achteren aanduwen (zonder dat je weet wanneer). Het been waarmee je eerst naar voor stapt om je evenwicht te bewaren, is meestal je ‘favoriete’ been. Heb je geen favoriet been, dan lig je nu waarschijnlijk op je gezicht.