Vakkie C, deel LXIV: Keepers

U bevindt zich hier:
/ Vakkie C, deel LXIV: Keepers

Voor Moerse Boys, door Moerse Boys en (vaak) over Moerse Boys. Dat is Vakkie C in een notendop. Deze columnrubriek werd ooit bedacht om de ontstane Coronaleegte te vullen, maar heeft inmiddels een permanent karakter. Iedere zaterdagochtend kunt u in deze rubriek een column/verhaal/artikel lezen. Regelmatig staat onze club centraal, maar ook andere zaken in het leven passeren de revue. Vakkie C is leesvoer voor bij het ontbijt, tijdens het toiletbezoek of wanneer dan ook. Vandaag deel 64: Keepers.

Vaker verguisd dan geroemd. Vreemde eend in de bijt, een beetje gek en einzelgängers zijn de standaard vooroordelen die hen wordt toegeschreven zonder ze echt goed te kennen. ‘Ze hoeven alleen een bal te vangen’, zegt men vaak denigrerend. 

Teleurstelling
Wanneer je je als 4-jarig jongetje aanmeld (of liever gezegd wordt aangemeld) bij de plaatselijke VV, droom je van het maken van een mooi doelpunt of het geven van die weergaloze actie waarmee je heel de verdediging het bos instuurde. De dromen van het redden van een hard schot uit de rechterbovenhoek of het stoppen van een penalty zullen er op die leeftijd ook vast zijn, maar wel in hele kleine getallen dan toch.

Nee het is geen erebaantje, het keepen. In de jeugd moet je geluk hebben dat iemand zich vrijwillig aanmeld om week in, week uit het keeperstricot aan te trekken zodat je niet om en om de beurt hoeft te krijgen. Als je als Klein-Zundertse jongentje je eerste meters op de groene zoden mag maken, wil je niets liever dan dat oranje tenue met volle trots dragen. Als dat tegengestelde, vaak zwarte tricot, dan over het hoofd moet worden gehesen voelt dat op die leeftijd vaak toch aan als een teleurstelling. Het wordt er na de wedstrijd ook niet makkelijker op gemaakt want zodra het laatste fluitsignaal heeft geklonken en je komt aan in de kantine stelt iedereen dezelfde twee vragen. ‘Gewonnen? en ‘hoeveel heb je er gescoord?’ Ik heb nog nooit iemand horen zeggen, ‘hoeveel ballen heeft jullie keeper er vandaag uitgehouden?’

Insemineren
Het zal jullie niet verbazen dat ik zelf ook keeper ben geweest, al zit er alles behalve frustratie achter deze klaagzang. Mijn trainer van de JO13-1, toen nog de D1, vroeg mij op de man af of ik niet zin had om is één of meerdere wedstrijden in het doel te gaan staan. Ik had schijnbaar de bouw voor een keeper. En of dat nou een compliment is of juist het tegenovergestelde durf ik niet te zeggen, maar we gaan maar van het positieve uit. Zo gezegd, ik in de goal en het ging goed dus mijn nieuwe positie was vastgesteld. Jezelf iedere week ongegeneerd in de modder gooien, heerlijk.  

Zoals ieder jong ventje ga je op zoek naar idolen en Peter Schmeichel was dé man in die tijd. De blonde Scandinaviër keepte bij Manchester United in zijn foeilelijke groene tenues de sterren van de hemel. Dabben in de strafschopgebieden van de Premier League zodat zijn Michael van Gerwen-achtige pak aan het eind van de wedstrijd meer bruin dan groen was. Hoe treffend is het dan ook dat hij na zijn carrière als keeper nog een goeie schnabbel meepakt als presentator van het Discovery Channel programma ‘Dirty Jobs’. Nu was hij het wel gewend om handschoenen aan te doen, maar om die te gebruiken voor het insemineren van varkens zal hij toen hij in de goal stond op het mythische Old Trafford vast niet hebben gedacht. 

Hoe dan ook, het keepen is en blijft gewoon een mooi vak met de meest verantwoordelijke taak in het veld. Het imago is de afgelopen dankzij grote namen als Gianluigi Buffon en Manuel Neuer ook wel goed opgekrikt maar het is nog steeds wel het lelijke eendje van het elftal. En, eerlijk is eerlijk, een beetje gek moet je er toch wel voor zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp