De Lentestop, deel XXXII: Conservatief

U bevindt zich hier:
/ De Lentestop, deel XXXII: Conservatief

Nederland gaat sporadisch weer naar buiten, maar houdt wel anderhalve meter afstand. De cafés zijn weer geopend en ook Akkermolen is weer enigszins tot leven gekomen. Terwijl het aantal Coronapatiënten in de ziekenhuizen terugloopt, schrijft een delegatie Moerse Boys-leden vrolijk verder. Iedere woensdagavond, zaterdagochtend en zondagochtend verschijnt onder de noemer De Lentestop een column/verhaal/artikel op de website. Leesvoer voor u. Vandaag deel 32: Conservatief.

Denk na het lezen van onderstaande niet; ‘daar heb je weer zo’n gefrustreerde, sikkeneurige, ouwerwetse brompot, die vindt dat vroeger alles beter was’. Van nature ben ik namelijk een positieve, goedlachse ras-optimist. Maar ik houd niet zo van veranderingen. Mijn kinderen gaan nog een stapje verder en noemen het bij tijd en wijle een ernstige vorm van autisme. In ieder geval zijn er op z’n zachtst gezegd wel een paar puntjes die ik even onder de aandacht wil brengen. Had ik jullie al verteld dat ik nogal conservatief ben aangelegd? Nou, bij deze dan! En het zal jullie dan ook niet vreemd overkomen dat ik me van tijd tot tijd groen en geel erger, en rood en paars, en blauw en zwart, en oranje en bruin. En dan beperk ik me hier alleen nog tot de sport der sporten.

Toen ik met voetballen begon, bestond een doel uit vierkante palen. De lat was toen nog een echte lat, ook vierkant dus. Het gebeurde dan ook regelmatig dat een bal lek geschoten werd, omdat het leder precies tegen de puntige kant van een doelpaal aan geschoten werd. Verder niks mis mee. Toch werd in de zeventiger jaren van de vorige eeuw besloten de ronde paal te introduceren. Een bal die op een ronde paal wordt geschoten, kan, afhankelijk van het effect, nog alle kanten op. En dat wil ik nou juist niet! Ik wil weten waar dat ding naar toe gaat! Daarnaast zouden ronde palen veiliger zijn. Aan de scherpe randen van de vierkante palen kun je je lelijk blesseren. Alsof een ronde paal meegeeft als je daar met je veel te grote hoofd tegenaan tetst. Een bal, die is rond. Maar een doelpaal behoort vierkant te zijn. Wellicht dat de benaming ‘paal’ iets ronds insinueert, beter was misschien ‘doelbalk’ geweest.

Nog zo’n dieptepunt was de invoering van de shirtreclame in 1982. Wie verzint zoiets? De mooiste authentieke shirts werden direct verkracht door ‘de Gouden Gids’, ‘TDK’, ‘Philips’, ‘den Braven Sealants’, ‘Kroon Leverworst’, ‘Luijckx Chocolade’ en wat al niet meer. Wandelende reclamezuilen zijn het geworden, onze voetbalhelden.

Maar ik kreeg pas echt rode plekken in mijn nek toen Heracles in 2003 als eerste profclub in Nederland een kunstgrasmat aan liet leggen. Manmanman, als ik op of naast een voetbalveld sta wil ik gras ruiken en geen rubberen korrels. Bij droog weer schaafwonden op je benen, bij nat weer de plassen op het veld. Moeten we nou echt naast plastic vlees eten, ook nog gaan voetballen op een plastic veld? Echt nie!

En als je er echt bij wil horen en je wilt wat tegen je ploeggenoten zeggen, dan houden wij tegenwoordig een hand voor de mond…… blkblkblk. Alsof er staatsgeheimen uitgewisseld worden. Stelletje gekken! Ik word daar niet goed van! Niet meer doen dus!

Nog zo’n modeverschijnsel zijn die verfoeide half-om-half sjaals. Moet dat nou? Is voetbal verworden tot een toeristische belevenis? Waarom zou ik met een sjaal rond lopen met daarop het logo van de rivaal? Als Moerse Boys tegen VVR speelt bind ik mijn gestreepte MB-sjaal om mijn nek en geen blauw-wit. Ik kijk wel uit! Laat zien voor wie je bent.

Maar het kan nog erger, na Duitsland worden in steeds meer landen de nationale competities weer hervat. Zonder publiek!! Met reservespelers die drie meter uit elkaar zitten met een mondkapje op. En opblaaspoppen en kartonnen figuren als opvulling op de tribune. Bij onze oosterburen is er zelfs al een wedstrijd geweest waarbij sfeergeluiden via de geluidsboxen het stadion worden ingejaagd. Mag ik even een teiltje? Football without fans is nothing!! Je moet wel een hele grote hekel aan je vrouw hebben, wil je dat soort wedstrijden voor de buis volgen! Ik ga nog liever Rummi-kubben!

En dan moet ik het met jullie ook eens hebben over de voetbalschoenen. ‘Voetballen doen we op zwarte voetbalschoenen!’ Ik herhaal: ‘Voetballen doen we op zwarte voetbalschoenen!’ Dus niet op felroze of neongroene pumps, al dan niet met zo’n verhoogd sokje. Of vuurrode of hagelwitte…. Dacht je nou echt dat trainer Jurgen Arnouts wel bij RBC was doorgebroken als hij op roze schoentjes zijn rondjes door de middencirkel had gemaakt? Als ik zoiets rond zie lopen op een voetbalveld, dan heb ik voor een week gegeten en gedronken, gadverdegadver.

Geld, voetbalchicks, de VAR, tatoeages? Hou op zeg……….

Tenslotte wil ik alle nog actieve leden nog èèn wijze raad meegeven; We zitten hier niet in een parenclub, dus als ik, als Moerse Boys-supporter, iemand in onze mooie clubkleuren over het veld zie rennen, met z’n voetbalkousen tot over de knieën opgetrokken, dan is het de mijne…….

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp