De Lentestop, deel XXIX: Over de schouder van

U bevindt zich hier:
/ De Lentestop, deel XXIX: Over de schouder van

Nederland gaat sporadisch weer naar buiten, maar houdt wel anderhalve meter afstand. De cafés zijn weer geopend en ook Akkermolen is weer enigszins tot leven gekomen. Terwijl het aantal Coronapatiënten in de ziekenhuizen terugloopt, schrijft een delegatie Moerse Boys-leden vrolijk verder. Iedere woensdagavond, zaterdagochtend en zondagochtend verschijnt onder de noemer De Lentestop een column/verhaal/artikel op de website. Leesvoer voor u. Vandaag deel 29: Over de schouder van.

Dames en heren, we zijn weer terug met de rubriek ‘Over de schouder van’. Daar waar we jullie meenemen langs de Europese velden en een kijkje geven in hoe toptrainers hun trainingen beleven. Eerder zagen jullie al coaches als Guardiola, Zidane en Klopp de revue passeren en werd duidelijk hoe deze meesters het optimale uit hun teams halen. Door het Corona-virus zijn we echter genoodzaakt om het deze keer wat dichter bij huis te zoeken. In de editie van vandaag zijn we welkom in het Brabantse dorpje Klein-Zundert en kijken we mee Over de schouder van de trainer van Moerse Boys JO7-4. Zijn naam: Patrik Joossen.

Na een tocht die ons zelfs nog even over de Belgische grens heeft geleid, zijn mijn crew en ik gearriveerd bij Sportpark Akkermolen. Nadat onze handen door de aanwezige suppoost zijn ontsmet, worden we doorverwezen naar onze hoofdrolspeler van vandaag. Deze karakteristieke, vitaal ogende jongeman (we schatten hem begin dertig) staat reeds op ons te wachten, als ook op zijn spelersmateriaal. Wat volgt is hetgeen zoals onderstaand weergegeven.

Patrik: “Goedemiddag, ik neem aan dat jullie van ‘Over de schouder van’ zijn. Welkom bij Moerse Boys!”

Reporter: “Dank je wel. Ja, dat klopt. Ik neem aan dat jij dan Patrik Joossen bent?”

Patrik: “Ja klopt en alvast voor het schrijven, dat is Patrick met ck en Joosen met 1 s. Oh, ik zie dat ook onze kleine vedetten al zijn gearriveerd…..Dag kanjers, fijn dat jullie er ook weer zijn. Vandaag gaat deze meneer kijken naar hoe jullie trainen en af een toe een praatje met mij maken. Gaan jullie alvast maar starten met afwerken op de goal. Ties, jij begint met keepen………He, wat is er aan de hand Ties?…..Oh Ties jongen, je hoeft daar toch helemaal niet om te huilen. Wat is er dan?….Ja maar Ties, het is toch al even geleden dat je hebt gedroomd over die bal tegen je hoofd. Ga maar gauw in de goal staan.”

Reporter: “Oh……”

Patrik: “Ja, we proberen toe te werken naar het allerhoogste doel en dan moeten ze ook weleens dingen doen die ze minder leuk vinden he. Oh Jesse, je veters zijn los, kom maar even hier jongen….Zo en weer vast. Ga nu je vader maar eens trots maken……..Wat zeg je Lynn? Ja Lynn, je mag een langere aanloop nemen. Even kijken….je wilde zeggen?”

Reporter: “Ja, komt het al uit?….Nou ik ben eigenlijk wel benieuwd…”

Patrik: “Oh sorry even wachten.” “Lynn, niet al te ver die aanloop….Lynn, niet tot in de bosjes….Lynn, kom eens uit die bosjes!…LYNN!….LYYYYNNNNN!!! Sorry hoor, ik werd even afgeleid.”

Reporter: “Oh maakt niet uit. Dus…”

Patrik: “Nog een klein momentje hoor. Wat wil je zeggen Sylke?…..Nee Sylke, het is nog geen pauze. Ga maar lekker verder met spelen meisje. Je kan straks wat drinken.”

Reporter: “Als je even tijd nodig hebt, dan wacht ik gewoon even he.”

Patrik: “Oh nee, ga maar verder joh. Ja Mathijs, ik heb het gezien….Ja Mathijs, je doet het heel goed jongen.

Reporter: “Ok. Nou waar ik eigenlijk benieuwd naar ben, is wat dan dat allerhoogste doel is? Is dat dan niet gewoon plezier maken?”

Patrik: “Nou plezier maken is op zich leuk maar we zijn natuurlijk in eerste instantie primair gericht op het klaarstomen voor het eerste elftal. Oh momentje. Mathijs kom eens van die goal af jongen! Wat zijn het toch rakkers he!….Maar goed, om dat doel te bereiken probeer je echt begaan te zijn met de spelers. Die betrokkenheid creëert een unieke band die vervolgens tot unieke prestaties leidt. Oh ik zie dat het tijd is om te wisselen. ANDERE OEFENING JONGENS! We doen nu ‘wie scoort is keep’! Ties, ga jij maar keepen…..Nee niet huilen Ties! …….Wat is er Jesse? Toch niet weer je veters he? ….(zucht)….nou laatste keer he……en ga eens beter je best doen, je weet toch wat papa thuis heeft gezegd!”

Reporter: “………………”

Patrik: “Dus waar was ik gebleven? O ja, het doel. Het is natuurlijk een langdurig proces waar we daarom al vroeg mee starten. WAT IS ER SYLKE?……NEE SYLKE, HET IS NOG GEEN PAUZE!….NOU EROVER OPHOUDEN SYLKE!….(zucht)…..maar we denken dus door…. sorry hoor, even ingrijpen. Lynn, je moet de andere kant op meisje, de goal is die kant op….Lynn, je bent al ver buiten het veld….Lynn omdraaien!…LYNN!…..LYYYNNNN!!…En Fiore blijf eens van Mathijs af!. …(zucht)……ANDERE OEFENING JONGENS! We spelen wel gewoon partij.”

Reporter: “Ok, dus dit is een beetje hoe het hier werkt?”

Patrik: “Ja een partij is altijd goed he, je probeert toch een echte wedstrijd na te bootsen en zo snel mogelijk naar het 1x raken te gaan. WAT IS ER NU WEER SYLKE?….NEE SYLKE, WE NEMEN GEEN PAUZE MEER!! Het is alleen nog maar partijtje!”

Reporter: “Okee….bijzonder….”

Patrik: “Dus wat ik zeg..….1x raken.”

Reporter: “hmmm ja….ok die partijtjes…..die snap ik. Maar 1x raken? Is het niet handig om ze daarnaast ook wat vaker de bal aan te laten raken zodat ze wat meer balgevoel ontwikkelen?”

Patrik: “Hmm ja balgevoel….nou ja, we moeten vooral slijpen he! FIORE, NEEM DIE CORNER NOU EENS MEISJE!…..Wat is er?…..Ja het is inderdaad fijn om aan frietjes te denken, maar doe dat straks maar he……JESSE TOCH NIET WEER JE VETERS HE?! JE ZIET TOCH DAT IK STA TE PRATEN MET DEZE MENEER! GA MAAR GEWOON VERDER MET VOETBALLEN! Je vroeg?”

Reporter: “Wat mij betreft kun je wel even zijn veters strikken hoor. Anders struikelt hij zo misschien nog en wie weet doet hij zich dan pijn.”

Patrik: “Nou niet nodig hoor. We willen ze bij Moerse Boys natuurlijk ook het verschil tussen hoofd- en bijzaken bijbrengen. Maar je wilde nog iets vragen geloof ik?”

Reporter: “…….Oh ok……even kijken hoor….o ja….wat bedoel je dan precies met slijpen?”

Patrik: “Nou Het Systeem erin slijpen! Verdorie TIES! Haal die bal eens uit de prullenbak……WAT?……ja klopt, dat is een hele mooie basket Ties, maar we zijn nu aan het voetballen he! IS DAT DUIDELIJK GENOEG VOOR JE?!….goed zo Ties! ……Nee Ties, daar hoef je niet om te huilen!…..Excuses hoor, je moet ze soms even corrigeren he!

Reporter: “Oh…. nou ja het zijn natuurlijk ook nog maar kinderen he…..maar ok…..je zegt Het Systeem?”

Patrik: “Ja! Het Systeem van het eerste elftal. WAT WIL JE VERTELLEN MATHIJS?…Ja ik heb het gezien jongen…..ja je bent weer de beste Mathijs!…ga nu maar weer terug het veld in!” Wat ik zeg, we leiden al onze jeugd op in het systeem van het eerste elftal, het 3-5-2.”

Reporter: “Je zegt 3-5-2? Maar jullie spelen met dit elftal toch maar 4 tegen 4?”

Patrik: “Uhh ja. Nou dat zit zo….nou eh….dat zijn we verplicht he! FIORE!!! VAN JESSE AF!!!!”

Reporter: “Hmmm….je zegt verplicht zelfs?….En van wie moet dat dan?”

Patrik: “Nou uh……dat moet….eh…..dat moet van de voorzitter he!”

Reporter: “Oh……dat is vreemd….ik dacht dat jullie op dit moment geen voorzitter hebben?”

Patrik: “hmm nou….uhhhh…..dat….uh TIJD JONGENS! EINDE TRAINING! RUIMEN JULLIE DE SPULLEN OP! Sorry, ik zie dat het al best laat is en de JO9-1 staat al op mij te wachten en ook bij hen wil ik natuurlijk ieder moment aangrijpen om ze beter te maken, dus ik ga snel door. Nou dag he….Oh en het is Patrick met ck en Joosen met 1 s he!”

Reporter: “Oh ja. Ok. Dag.”

En daarmee komen we aan het einde van deze, ook voor ons, bijzondere editie van ‘Over de schouder van’. Volgende week gaan we toch weer het buitenland opzoeken en hopen we dan over de schouder van Mourinho mee te kijken. Blijf ons dus volgen. Tot volgende keer!

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp