De Lentestop, deel XXIV: Diagonaal

U bevindt zich hier:
/ De Lentestop, deel XXIV: Diagonaal

Nederland gaat sporadisch weer naar buiten, maar houdt wel anderhalve meter afstand. De cafés zijn nog gesloten, maar Sportpark Akkermolen komt stilletjes aan weer tot leven. Terwijl het aantal Coronapatiënten in de ziekenhuizen terugloopt, schrijft een delegatie Moerse Boys-leden vrolijk verder. Iedere woensdagavond, zaterdagochtend en zondagochtend verschijnt onder de noemer De Lentestop een column/verhaal/artikel op de website. Leesvoer voor u. Vandaag deel 24: Diagonaal

Het is 23 januari 1971 als het eerste clubblad van Moerse Boys verschijnt. De eerste Moerse Boys krant, zoals de toenmalige voorzitter P. de Bruijn het clubblad in zijn voorwoord noemt, verschijnt onder de naam “Diagonaal”. De éénhoofdige redactie bestaat uit oud-speler en -bestuurslid Kees Mathijssen. Het blad is volledig met de hand op de typemachine getypt, gestencild en in elkaar gezet. Dit moet aardig wat vrije tijd gekost hebben. In mijn persoonlijke archief kom ik 2 exemplaren tegen namelijk de 6e (27 januari 1973) en 7e editie (5 mei 1973).

Om me verder te verdiepen in de eerste uitgaves van ons geschreven clubblad besluit ik Kees uit te nodigen voor een interview en vraag ik Jan van den Broek (de John Frederikstadt van onze vereniging) of hij beschikt over de uitgaves in het clubarchief. Kees, nog steeds erg begaan met de club, reageert positief op mijn initiatief maar heeft liever dat ik mijn verhaal schrijf. Hij is graag bereid om vóór publicatie het door te lezen voor de nodige correcties, in de tussenliggende tijd kan hij in de krochten van zijn archief de oude exemplaren terugzoeken zoals hij formuleert. Ook Jan is het archief ingedoken en binnen een dag heb ik 7 edities van de Diagonaal in mijn bezit.

Arie Rekelbast
We hebben het over het tijdperk 1971-1973. Het was een succesvolle periode waarin Moerse Boys via 2 promoties in 1970/71 en 1972/1973 zich in de 3e klasse KNVB nestelde. Kampioenschappen die bereikt werden met de volgende spelers: Louis Mathijssen (keeper), Jack Mouws (oom van Jesse), Kees Kuystermans, Jan van Kerkoerle, Henk Schrauwen, Harrie van Trijp, Louis Hereijgens, Kees (Kit) van Elsacker, Ad van den Brand, Jos Mathijssen, Henk Kuijten, Wim de Bruijn, Jan Van Kalmthout, Jan van Steen, Jan Mathijssen, Jos van Bedaf en Cees van Aert. Trainers van deze 2 kampioensploegen waren respectievelijk Cor Monden en Henk Tak.

Een succesvolle periode waarin het de club goed gaat. De club is net verhuisd van het veld bij het kerkhof naar de Pastoor van Vessemstraat en er wordt aan de Brug (voorheen Klein Zundertseweg) een extra veld aangelegd. De jeugdafdeling is op poten gezet en er is voldoende kader voor de trainingen, wedstrijden en het vervoer naar de uitwedstrijden. Reden te meer waarschijnlijk ook om een clubblad te publiceren.

In de eerste editie treffen we naast een voorwoord van de voorzitter en een introductie van de hoofdredacteur ook een bijdrage van Jan van Kalmthout (De Supportersclub), Harrie Hoppenbrouwers (Het Tweede), Cor Monden (trainer 1e elftal) en Kees Mathijssen (belang van Trainen). Ook wordt er een pagina gevuld met de vraag wie er kampioen van Nederland wordt, de nodige wist U datjes..(wij vernamen) en een verhaal van Godfried Bomans over Arie Rekelbast, een parodie op Abe Lenstra, de mens, de Fries en de voetballer. In latere exemplaren van het clubblad kom ik Bomans weer tegen en het lijkt er op dat hij een inspirator van onze hoofdredacteur geweest moet zijn. Meest opmerkelijke vermelding op pagina 2, 5, 7 en 10 is dat er een exclusieve foto van Brigitte Bardot geplaatst zou zijn in deze editie om vervolgens op pagina 12 te vermelden dat wegens plaatsgebrek de beloofde foto in een latere editie zal verschijnen.

Vanaf de 3e editie wordt de redactie uitgebreid met 3 personen. Jac Zagers, Jos Mathijssen en Ad van den Brand worden toegevoegd aan de redactie. Van de hand van Jac Zagers staat er mooi stuk over het ontstaan van de club. Er verschijnen nu ook wedstrijdverslagen van lagere elftallen en jeugdelftallen. Als de voorzitter van onze kaartclub nu eindelijk eens wil weten waarom ik in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen NAC de bal niet breed gaf op hem maar voor eigen eer ging (en faalde), moet hij regel 6 en 7 van de 3e alinea op bladzijde 8 van de 3e editie over Moerse Boys 13 nog maar eens nalezen. Soms vallen kwartjes jaren later.

Opmerkelijk ook te lezen in het verslag van MB 10 door leider Jos Goossens; hij kon zijn spelers niet feliciteren met een kampioenschap, maar wel met hun keurige en correcte houding en gehoorzaamheid tegenover hun meerdere. Ook aardig om te weten dat het bestuur tijdens de jaarvergadering in 1971 de contributie vaststelde op 18 gulden voor de senioren en 9 gulden voor de junioren.

Advertenties
Ook verschenen de eerste advertenties in het clubblad en rond het veld kwamen reclameborden. De commercie heeft zijn intrede in het voetbal gedaan, er verschenen mooie getypte advertenties waarbij een beroep werd gedaan op de creativiteit van de redacteur. Van de opbrengst van de advertenties werd een forum georganiseerd. En zo gebeurde het dat op 11 november 1971 een Forum-avond plaats vond bij het clubhuis Café-Zaal Den Hoek (tevens eerste adverteerder in het clubblad). Op deze avond werden Frans Derks (scheidsrechter betaald voetbal), Addy Brouwers (speler NAC) en Jan Jansen (wielrenner) uitgenodigd om over hun carrière te vertellen en vragen van de MB leden te beantwoorden. Het was een succesvolle avond al had volgens het verslag de opkomst van de senioren beter gekund. Aan het einde van de avond werd een MB lid nog dik verslagen met opdrukken door Frans Derks. Wie o wie was dit MB lid? Later lees ik ook dat van de advertentie-inkomsten van de Diagonaal een geluidsinstallatie is opgehangen bij het hoofdveld. Voor en na de wedstrijd klonk er muziek en in de rust werden dan de ruststanden uit het betaalde voetbal voorgelezen. Louis Havermans en Piet Mathijssen waren de dj’s.

We treffen regelmatig stukken aan in het clubblad van Cor Monden, Piet de Bruyn, Henk Tak en de hoofdredacteur. Mooie anekdotes van de dames die getriggerd door een eerder stukje in het blad waarin vermeld stond dat dames geen verstand hebben van voetbal fel reageren in de volgende editie. Ook treffen we verslagen en standen van sportdagen en tafeltennistoernooien. Ook nog een leuke anekdote over F. Backx met zijn opmerking; “geef me eens een sigaret, want ik kan geen sjekske meer draaien”. Was ie te zenuwachtig, dronken of had ie het kou? We zullen het bij gelegenheid eens vragen.

Vanaf editie 5 bestaat de redactie nog uit Kees Mathijssen en Jac Zagers, Ad en Jos maken geen deel meer uit van de redactie. Ad tekent op 24-06-1972 een contract bij PSV en zodoende kan Moerse Boys een huldigingswedstrijd tegen PSV regelen welke op 20 mei 1973 zal plaatsvinden. Jos speelt de rest van zijn carrière voor MB 1 en later nog in MB2. Bij Editie 7 staat Jac Zagers niet meer bij de redactie vermeld, waardoor Kees Mathijssen het redactionele weer in zijn eentje op zich neemt.

Er volgden later nog vele edities van nieuwe clubbladen met wisselende redactionele bezettingen. De typemachine werd een computer, de stencilmachine een drukpers, fraaie full-color foto’s op de cover. Helaas is nu ook de hardcopy verdwenen. En die mis ik………..net zo hard als die exclusieve foto van BB. Bij dezen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp