De Lentestop, deel XV: Wat als de bal niet rolt?

U bevindt zich hier:
/ De Lentestop, deel XV: Wat als de bal niet rolt?

Nederland blijft thuis. De straten zijn leeg. De cafés gesloten. Sportpark Akkermolen verlaten. Terwijl in de ziekenhuizen een strijd op leven of dood wordt gestreden, gaat een delegatie Moerse Boys-leden de strijd aan tegen de verveling. De digitale pen als wapen. Iedere woensdagavond, zaterdagochtend en zondagochtend verschijnt onder de noemer De Lentestop een column/verhaal/artikel op de website. Leesvoer voor u. Vandaag deel 15: Wat als de bal niet rolt?

De Volkskrant, 21 april. “Sport is een manier om emoties te kanaliseren. Gebeurt dat niet, dan neemt de frustratie toe.” De journalist heeft het over angst, stress, agressie. Verderop: “Mensen gaan elkaar sneller naar de keel grijpen.” Hij volgt een supporter in haar emotioneel ongekende tijd. Je merkt het: het stuk is psychologisch ingegeven. Alsof het moet, sluit hij af met een positieve noot: “Ooit zal de bal weer rollen”.

Ooit zal de bal weer rollen, ooit pakken wij het oude leven op, ooit wordt er weer gebroederlijk gezopen, ooit gaan wij weer kronkelend en kussend de nacht in. Om het bij het voetbal te houden: na de zomer gaan we weer de wei in. Het gros is daarvan overtuigd. Jij toch ook? Hoopvol, goedgelovig, ambitieus of hardleers?

Laat mij het andersom stellen, al is het maar voor de gedachtegang. De bal gaat niet meer rollen. Het klassieke, huidige voetbal wordt steeds weer uitgesteld. De facto uitgesteld. Zeker na een tweede griepgolf in het najaar. Er wordt niet meer lullig geschaafd aan de definitie van een handsbal (ik ben inmiddels afgehaakt), nee: het hele spelconcept wordt nieuw getekend. De hoogste voetbalkringen en bondsbonzen filosoferen over een alternatief. Want dat het spel doorgang moet vinden, dat staat als een paal boven… de achterlijn. Het volledig afschaffen zou tot aanstekelijke agressie leiden, zowel binnenshuis als op straat.

Is het mogelijk om voetbal te laten evolueren naar iets anders dan contactsport? Ene Ad uit Tilburg (saillant: “supporter van NAC én Willem II”), speelt met dat idee in diezelfde Volkskrant, 18 april. Hij heeft het op frisse wijze over het consequent doorvoeren van de anderhalvemeterafstandsregel, die dan ook als enige spelregel overblijft. Het territorium van de spelers wordt bewaakt door reallife kringetjes. Bij overtreding krijg je de onverbiddelijke zwarte kaart: twee weken in quarantaine. Ja, die Ad, dat is een ziener. Zieners heb je ook in het Philosophers Football van Monty Python. Duitsland tegen Griekenland. Het spel vangt aan, maar er wordt niet afgetrapt. Nietzsche valt uit tegen Confucius de scheids: “You have no free will!” Na de invalbeurt van Marx heeft Archimedes zijn eurekamoment en de Grieken trappen af in 89’ en combineren vlotjes naar de winnende (buitenspel)goal, 1-0. Bevat het nieuwe voetbal elementen uit deze sketch? Het wandelen misschien?

Dan het supporteren in een anderhalvemetersamenleving. Geen bil-aan-bil tussen de shagrokers. Geen consumpties, tenzij op instant infuus. Geen hoi-hoi-hug bij een doelpunt. Vieren doe je in je remi. Mensen hebben weliswaar elegante vissenkommen op hun nek, zoals Sandy Cheeks van Spongebob, dus uw gil of spuug wordt gelukkig gesmoord. Maar ingetogenheid is geboden! Want hoe gaat dat lukken, dat ingetogen beleven, terwijl er zoveel doelpunten te vieren zijn: in het spel geschetst door multifan Ad uit Tilburg zullen, naar zijn woorden, handbaluitslagen worden opgetekend. Je wordt desperaat van een verbrijzelde vissenkom!

Contactloos voetballen gaat niet dezelfde trend door, laat staan vlucht nemen, als contactloos betalen. Er zijn vast wel nieuwe afstandssporten te verzinnen. Maar het herformuleren van voetbal gaat hem niet worden, radeloze pogingen van voetbalbonden ten spijt. Dus de bal gaat niet meer rollen. Tot er een vaccin is. Dat betaalbaar is. Dat algemeen toegepast kan worden. Forza wetenschap.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp