Voorbeschouwing: Moerse Boys treft ‘het andere Oranje’ in ‘corsoclash’

U bevindt zich hier:
/ Voorbeschouwing: Moerse Boys treft ‘het andere Oranje’ in ‘corsoclash’

Beide verenigingen komen uit een dorp waar Bloemencorso het evenement van het jaar is. Beide verenigingen promoveerden vorig seizoen naar de Hoofdklasse. Beide verenigingen spelen in het oranje-wit. Kortom: de overeenkomsten tussen Moerse Boys en Longa’30 zijn talrijk. Zondag staan ze voor het eerst tegenover elkaar. In Lichtenvoorde, zo’n 180 kilometer vanaf Zundert. Een voorbeschouwing.

Wie Zundert zegt, zegt Bloemencorso. Wie Lichtenvoorde zegt, zegt Zwarte Cross. En Bloemencorso. Waar Zundert het eerste weekend van september steevast in de ban is van de dahlia, trekt in het tweede weekend van september in Lichtenvoorde jaarlijks een stoet van praalwagens door de straten. Het maakt dat de twee dorpen met elkaar verbonden zijn. Lichtenvoorde doet inspiratie op in Zundert, en vice versa. Bloemenhandel over en weer, ontwerpers die in beide corso’s een wagen hebben ontworpen. De corsogemeenschap trekt over de dorpsgrenzen. Een heuse corsoclash dus, aanstaande zondag.

Het andere Oranje
Want gevoetbald wordt er ook in beide dorpen. Op zeer respectabel niveau zelfs. Evenals ons eigen vlaggenschip maakte Longa’30 vorig seizoen ook de stap naar de Hoofdklasse. ‘Het andere Oranje’ kroonde zich tot kampioen in de eerste klasse en keerde daardoor terug op het niveau waarop het eerder tussen 2012 en 2014 actief was. Overigens kent Longa’30 met zeven punten uit vijf duels een betere competitiestart dan Moerse Boys. Met name de derbyzege op RKZVC smaakte mierzoet. Trainer Erik Zandstra deed al wat voorwerk en is op de hoogte van de speelwijze van De Moer. “Moerse Boys speelt in een 5-3-2-systeem. Dat is nieuw voor ons, maar daar heb ik alle vertrouwen in”, aldus de oefenmeester tegenover De Gelderlander.

Dat Longa’30 een keepersbolwerk is, blijkt als de Wikipedia-pagina van de ongeveer 1.100 leden tellende vereniging wordt benaderd. Oud-international Sander Boschker en huidig De Graafschap-doelman Hidde Jurjus leerden de basis van het keepersvak in Lichtenvoorde. Samen met Dave Bus vormen zij het trio voormalig Longa’30-spelers dat het in het verleden tot het profvoetbal schopte. Laatstgenoemde speler fungeert tegenwoordig als assistent-trainer bij de Lichtenvoordense hoofdmacht.

Testcase
Dan Moerse Boys. Zondag moet blijken of de manschappen van trainer Jurgen Arnouts snelle leerlingen zijn. Tegenover BN De Stem stelde Jurgen zondag na de 3-0-nederlaag bij OJC Rosmalen dat zijn ploeg  ‘een lesje kunstgrasvoetbal’ had gehad. De succestrainer is van mening dat zijn spelersgroep moet groeien in het spelen van wedstrijden op kunstgras. “Er wordt een ander soort voetbal gevraagd op kunstgras en wij moeten daar beter op inspelen”, aldus Jurgen. Longa’30-uit vormt voor Klein-Zunderts trots direct een mooie testcase, want ook in Lichtenvoorde ligt een kunstgrasmat.

Tot slot zal het de vraag zijn hoe de spelers van Moerse Boys de lange busreis naar het oosten verteren. De lange reisafstanden zijn wellicht het meest vervelende gevolg van het spelen in de Hoofdklasse. Aan de spelers de taak om zich desondanks optimaal voor te bereiden op de kraker met Longa’30. De eerste hoofdklassezege laat voorlopig nog op zich wachten en wat zou het dan ook fijn zijn om de lange terugreis in euforische stemming aan te vangen. Met de eerste hoofdklassetriomf in de pocket.

Zeer dankbaar is Moerse Boys dat C. Antens Grondwerken bereid is gevonden om de spelers- en supportersbus zondag te sponsoren. De bus vertrekt om 10.00 uur vanaf Akkermolen, de wedstrijd begint om 14.00 uur. Hopelijk tot morgen!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp