Voorbeschouwing: Moerse Boys treft amateurvoetbalgrootmacht OJC

U bevindt zich hier:
/ Voorbeschouwing: Moerse Boys treft amateurvoetbalgrootmacht OJC

Zo’n 2.300 leden. Zeventien seniorenteams (heren), 66 jeugdteams (jongens) en juniorenteams acterend op divisieniveau. Het moge duidelijk zijn: de vijver waaruit de hoofdtrainer van OJC Rosmalen kan vissen, is immens, de versterkingen van buitenaf niet eens in acht nemend. Zondag tracht Moerse Boys in Rosmalen zijn eerste driepunter in de Hoofdklasse te realiseren. Daarvoor moet het wel afrekenen met een van de grootste amateurclubs van ons land. Een voorbeschouwing op OJC Rosmalen-uit.

Contrast
Terug naar 16 juni 2019, rond de klok van half 5. In Amersfoort springen in oranje getooide mannen en vrouwen elkaar in de armen. Kinderen springen en dansen van vreugde. Champagne vloeit rijkelijk. Moerse Boys verslaat VKW met 1-0 en promoveert naar de Hoofdklasse. Historisch. Elders, zo’n 85 kilometer zuidelijker, vloeien tranen. Hier geen tranen van geluk, maar van verdriet. OJC Rosmalen verliest de nacompetitiefinale tegen Hoogland en degradeert uit de Derde Divisie. Een pijnlijke neergang voor club van dergelijke allure. 16 juni 2019 is voor zowel Moerse Boys als OJC Rosmalen een onvergetelijke dag, maar het contrast kan niet groter. Het gevolg van die zomerse zondag is dat beide ploegen aanstaande zondag tegenover elkaar staan.

Dat OJC Rosmalen een gerenommeerde naam is in de vaderlandse amateurvoetbalwereld, blijkt jaarlijks uit een ranglijst die vakblad De Voetbaltrainer publiceert. Steevast verschijnt de naam van de Rosmalense vereniging in de bovenste regionen van de top 200 van amateurclubs, een ranglijst die wordt samengesteld op basis van het competitieniveau van de jeugdselecties en het eerste team. Dit jaar eindigde OJC voor het eerst buiten de top tien (21ste). In 2015 was het nog de tweede amateurclub van Nederland. Recent nog sloot OJC een samenwerkingsovereenkomst met vaderlands topclub PSV. En Moerse Boys? Dat behoort niet tot de top 200. Niet zo gek ook, met een ledenaantal van ruim 800 leden.

Tweede Divisie
De ambities die OJC op de eigen clubwebsite uit, zijn zoals je van een topamateurclub mag verwachten. Met zoveel mogelijk eigen jongens uitgroeien tot een waardige Derde Divisionist en waar mogelijk promoveren naar de Tweede Divisie, staat geschreven op het digitale thuis van de club. Het zijn ambities die vanaf 16 juni voorlopig even in de ijskast staan. Wat volgde na de degradatie was een ware volksverhuizing aan selectiespelers. Een leegloop werd opgevolgd door de komst van een groot aantal nieuwelingen. En nu? OJC Rosmalen is de nummer 12 in de Hoofdklasse B.

Zondag tellen reputaties niet op het immense sportpark De Groote Wielen. Wat wel telt? De punten. In Rosmalen dient Moerse Boys bovenal af te rekenen met een heus ‘vroege-tegengoals-syndroom’. In de vier hoofdklassewedstrijden tot dusver kenden de oranjehemden steevast opstartproblemen.  Tegen UDI’19 (7e minuut), RKZVC (1e), AWC (4e) en Baronie (5e) incasseerde doelman Tom Magielse steeds binnen een mum van tijd een tegentreffer. En dan loop je achter de feiten aan, luidt een aloud voetbalcliché. Ongetwijfeld heeft trainer Jurgen Arnouts er tijdens de doordeweekse trainingsavonden op gehamerd dat zijn mannen er vanaf minuut één moeten staan. Geen tijd voor een koffie en een krantje, geen tijd om de slaap uit de ogen te wrijven. Hup, direct bij de les!

Proeft Moerse Boys in de gemeente van de Bossche Bol eindelijk het zoet van een hoofdklassetriomf? Zondag aan het eind van de middag weten we meer. De spelers- en supportersbus – gesponsord door een weldoener die niet bij naam genoemd wil worden – vertrekt zondag om stipt 11.40 uur vanaf Akkermolen. De herfstachtige weersverwachtingen zijn voor supporters overigens geen reden om niet naar Rosmalen af te reizen. OJC Rosmalen beschikt naar eigen zeggen immers over ‘misschien wel de mooiste overdekte tribune van de Hoofdklasse’. Tot zondag!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp