Voorbeschouwing: Moerse Boys ontvangt ongeslagen koploper Unitas

U bevindt zich hier:
/ Voorbeschouwing: Moerse Boys ontvangt ongeslagen koploper Unitas

Moerse Boys verkeert in goede doen. De weersomstandigheden zijn zondag naar verwachting onstuimig. En het sportpark is ongetwijfeld weer volgepakt. Nee, voor Moerse Boys is geen beter moment denkbaar om de gedoodverfde titelfavoriet Unitas te ontvangen. Dat Unitas de nog ongeslagen koploper is, doet daar niets aan af. Een vooruitblik op de confrontatie met Unitas, een van de oudste amateurclubs van Nederland.

Verzet
Op 19 april 1898 zag GVV Unitas het levenslicht. Een snelle rekensom leert dan dat de vereniging al 121 jaar oud is. Opmerkelijk daarbij is dat de club in 1942 – tijdens de Tweede Wereldoorlog – enkele maanden geen leden meer had en feitelijk niet bestond. Reden daarvoor was een conflict met de penningmeester en als gevolg daarvan ook met de NSB. Als uiterste verzetsdaad tegen de NSB zegden alle leden van Unitas op 25 juni 1942 hun lidmaatschap op. Op 4 december van datzelfde jaar werd een nieuw bestuur benoemd en werd de voetbalvereniging Unitas nieuw leven ingeblazen. Een bijzonder hoofdstuk in de 121-jarige geschiedenis van de club.

Hedendaags is GVV Unitas een hoofdklasser met ambities. Dat met die ambities ook financiële middelen gemoeid zijn, blijkt onder meer uit het feit dat de Gorinchemse formatie een huurling heeft rondlopen in de selectie. Je leest het goed: een speler van het eerste elftal wordt gehuurd van een andere vereniging. Hoogst opmerkelijk op dit niveau. Het gaat om Yevghenne Marcelli, die tot het einde van het seizoen wordt gehuurd van derdedivisionist FC Lienden. Desondanks doet Unitas het voornamelijk met eigen jongens. Dat is althans wat aanvaller Jay-Jay Meierdres recent beweerde tegenover BN De Stem.  “Unitas is een club die niet veel spelers haalt”, stelde hij. Meierdres zelf heeft een verleden bij onder meer Baronie en Halsteren.

Debuut
Hoewel bij de meeste Klein-Zundertse voetballiefhebbers bij het horen van de naam Unitas waarschijnlijk wordt gedacht aan de vereniging uit Etten-Leur, is het Gorinchemse Unitas geen onbekende voor Moerse Boys. In de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 speelde ons vlaggenschip bijvoorbeeld nog tegen de opponent van morgen. Tijdens een van die duels, in 2012, maakte Bart van den Broek zijn debuut in de hoofdmacht. “Wil je nog even spelen? “, vroeg toenmalig trainer Ivo van Moergestel destijds aan zijn pupil. Het was een regenachtige zondag, Moerse Boys speelde een kansloze wedstrijd en de stand was 6-0. Er zijn mooiere omstandigheden denkbaar om je debuut te maken. Het deerde Bart allerminst. De A-junior wilde dolgraag debuteren, minuten maken in het eerste elftal. En zo geschiedde. Hoe de wedstrijd eindigde? Het bleef 6-0.

Aan een dergelijke afstraffing willen we ditmaal vanzelfsprekend niet denken. Daar is ook geen enkele reden toe. Moerse Boys won zijn laatste twee duels en lijkt zich definitief te hebben aangepast aan het hoofdklassevoetbal. Daarbij komt dat de ongeslagen reeks op Akkermolen steeds imposantere vormen aanneemt. Unitas mag dan wel als ongeslagen koploper naar Klein-Zundert komen, kansloos zijn de oranjehemden allerminst. Zeker met de fanatieke supporters als twaalfde man aan hun zij.

Zodra de klok zondag half 3 weergeeft, zal arbiter B.H. Huizinga de wedstrijd op gang fluiten. Rond die koers althans. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van oud-speler en voormalig kantinebeheerder Henk Schrauwen, die Ook ditmaal rekent het eerste elftal weer op uw steun. Komt dus allen!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp