Ook strijdlustig Moerse Boys kan ongenaakbaar RBC niet verrassen

U bevindt zich hier:
/ Ook strijdlustig Moerse Boys kan ongenaakbaar RBC niet verrassen

Moerse Boys heeft zondag niet voor een stunt kunnen zorgen in de regioderby tegen RBC. Het oranje-witte vlaggenschip verkocht de huid duur, maar de ongenaakbare koploper – na tien duels nog zonder verliespartij – maakte na rust het verschil. Op een ijskoud Akkermolen zegevierde de – naar alle waarschijnlijkheid – aanstaande kampioen met 0-2.

Geen schande
Op Akkermolen besefte eenieder dat die nederlaag geen schande is. De wijze waarop beide ploegen het amateurvoetbal beleven ligt immers mijlenver uit elkaar. Aan de ene kant de dorpsclub met jongens uit de buurt die stuk voor stuk contributie betalen. Aan de andere kant een hyperambitieuze vereniging, die afgelopen zomer shopte in de hogere divisies en werkt met spelerscontracten en ongetwijfeld fraaie premies. Er is geen goed of slecht. Ieder zijn manier om zijn dromen te verwezenlijken.

Beprijzenswaardig is het dat RBC zo openlijk ambitieus is en niet om de hete brij heen draait. De club, niet zolang geleden nog Eredivisionist, klom op uit de krochten van het amateurvoetbal en ambieert nu divisievoetbal. Om dat doel te realiseren, zijn goede spelers nodig en die komen nou eenmaal sneller als er een vergoeding op tafel komt. Dus werkt de club met contracten. Maar er is meer: RBC heeft geweldige faciliteiten, fraaie tenues en een rijke historie. Bovendien heeft het ook een fanatieke achterban, getuige ook de spandoeken die zondag op Akkermolen hingen. Het is een club die weldegelijk leeft. Dat maakt het ergens weer mooi. De kern van het team wordt tevens gevormd door spelers uit de regio. Aan het roer een Roosendaalse trainer.


Trots
Moeten die verschillen nou keer op keer worden benadrukt? Misschien niet. “Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken”, riep vaderlands grootste voetballer ooit niet voor niets. Waarheid als een koe natuurlijk. Het gaat ook om het smeden van een hecht collectief. Maar het beleid dat RBC voert, onderstreept de bijzondere prestatie die Moerse Boys al jarenlang levert. Dat het zelfs vier jaar divisievoetbal speelde, daar waar RBC zo naar verlangt, zonder aan de eigen filosofie te tornen. Zonder spelers te betalen. Dat dat bijzonder is, mag men op Akkermolen niet vergeten. Ook niet nu het even wat minder gaat.

Werd er ook nog gevoetbald op Akkermolen? Natuurlijk. Het strijdplan van Moerse Boys was van meet af aan kraakhelder. De opponent kort op de huid zitten, in de duels komen en hoog druk zetten, om RBC zo te dwingen tot een lange bal. Die tactiek pakte één helft lang goed uit. De omstandigheden speelden in het voordeel van Klein-Zunderts trots, want verzorgd voetbal spelen was moeilijk op deze winterse zondag. Zelfs voor de uitmuntende voetballers waarover RBC beschikt. Halverwege was het nog doelpuntloos.

Zenuwachtig
Overigens waren de grootste kansen ook in de eerste helft weldegelijk voor de Roosendalers. Zo teisterde een van de aanvallers de lat, terwijl Tom een gevaarlijke inzet in de korte hoek onschadelijk maakte. Naarmate de eerste helft vorderde, kreeg RBC meer en meer vat op de wedstrijd. Toch haalde Moerse Boys zonder kleerscheuren het rustsignaal. Een opsteker. Hoe langer een Roosendaals doelpunt zou uitblijven, des te zenuwachtiger de bezoekers zouden worden.

Echt zenuwachtig zouden ze bij RBC echter nooit worden, want snel na rust sloegen de Roosendalers een bres in de Klein-Zundertse organisatie. Moerse Boys kreeg de bal tot drie keer toe niet voldoende uit de gevarenzone, waarna doelpoging vier tegen de touwen ging. Een klap waar de thuisclub nauwelijks van was bekomen, toen de gasten opnieuw toesloegen. Een fraai staaltje voetbal werd door een van de Wirix-broeders (ex-Baronie) omgezet in een doelpunt. In een tijdsbestek van nauwelijks tien minuten had RBC het duel in een – zo goed als – beslissende plooi gelegd.

Koukleumen
In het vervolg was het vooral koukleumen voor de toeschouwers langs het veld. RBC hoefde niet meer, Moerse Boys kon niet. Terwijl de eerste sneeuwvlokken neerdaalden op het Klein-Zundertse hoofdveld, kabbelde de wedstrijd naar het einde. Plots schrikte eenieder op, toen Damian vlak voor tijd opdoemde voor het Roosendaalse doel. Bijna kon hij nog zorgen voor een hectisch slot, maar diens inzet werd onschadelijk gemaakt door de sluitpost. Noemenswaardig was nog de invalbeurt van Sietse Sebregts aan RBC-zijde, zo’n tien minuten voor tijd. De verdediger was de afgelopen vier seizoenen nog in Moerse Boys-tenue actief op Akkermolen. Na ruim anderhalf uur voetbal klonk het laatste fluitsignaal.

Moerse Boys verloor en blijft achter in de kelder van de Eerste Klasse; strijdlust was er wederom in overvloed. RBC zegevierde, kroonde zich tot periodekampioen en vergrootte het gat met de achtervolgers tot elf punten. Het kampioenschap kwam weer wat dichterbij. Voor ons vlaggenschip rest het vizier te richten op volgende week, als het een bezoek brengt aan nummer elf Erp. Tot dan!

Opstelling Moerse Boys: Tom Magielse – Bart van den Broek – Joris Goossens – Hein Coremans – Gijs Klep – Bas Naalden – Rik Mol – Cas van den Broek – Damian van Oerle – Job de Meijer (Ties Bastiaensen) – Raad Rasho. 

Voor het verslag van BN De Stem: klik hier!
Voor samenvatting van Moerse Boys – RBC, samengesteld door de Roosendalers: klik hier!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp