“Cursus VC1-Pupillentraining is een aanrader” volgens 4 geslaagde cursisten.

U bevindt zich hier:
/ “Cursus VC1-Pupillentraining is een aanrader” volgens 4 geslaagde cursisten.

Voor de tweede maal op rij organiseerde Moerse Boys in samenwerking met andere vereniging en de KNVB op sportpark Akkermolen de cursus VC1-Pupillentraining. Rob Kuijstermans, Judith van Hooijdonk, Mark van Oirschot en Sten Kleinschmidt, allemaal trainer van een jeugdteam bij Moerse Boys, startte op 27 september met de cursus onder leiding van Thomas den Ridder (KNVB-cursusleider). 6 bijeenkomsten  later ontvingen zijn trots en zeer terecht hun diploma. Moerse Boys feliciteert Mark, Sten, Judith en Rob met hun behaalde diploma en is blij dat het team van gediplomeerde trainers is uitgebreid. Hoe hebben zij het beleefd? Waarom wilde zij de cursus volgen? Wat hebben ze geleerd en is zo’n cursus ook iets voor jou? We vroegen het aan de gediplomeerde trainers zelf.

Rob (trainer/leider Jo9-4):

Vorig jaar was ik leider van de JO8 en toen had onze medeleider de VC1-pupillentraining gedaan. Ons team werd toen ook uitgenodigd voor een training en al pratende met de medeleider werd ik ook enthousiast over deze cursus. Dit jaar dus maar opgegeven en hier heb ik geen moment spijt van.”

Je leert een aantal basisprincipes die je snel en gemakkelijk kunt toepassen in de training en de coaching. Het voordeel is dat het zowel theorie als praktijk is in de leeftijden 7 tot 12 jaar. Daarnaast leer je ook heel veel van jouw mede-cursisten en de positieve feedback die je krijgt. Kortom het is voor alle trainers/leiders aan te bevelen om de cursus te volgen, want je leert daarmee de spelers/team meer plezier in training en wedstrijd te krijgen. Tenslotte ontwikkel je jezelf ook heel erg als trainer/coach.

 

Mark (trainer Jo10-4):

 Ik heb de cursus VC1 gevolgd vooral om zelfverzekerder te worden als trainer van de JO10-4, ondanks dat ik al ruim vijf jaar trainer ben en al eerdere cursussen hiervoor heb bijgewoond. Hierin was ook een voorloper van KNVB, maar deze is nu echt geprofessionaliseerd en verbeterd.

Zelf heb ik niet de ambitie om te coachen of een VC2 diploma te halen maar je wordt hier ook op voorbereid. Je moet meermaals een training verzorgen met bepaalde doelstelling of een wedstrijd coachen, ben je niet aan de beurt observeer en beoordeel je een andere cursist. Ook vraagt het echt wel een investering van je want naast de cursusavonden krijg je ook huiswerk en voorbereiding voor je opdrachten tijdens de cursusavonden.

Uiteindelijk is het behalve een intensief traject ook echt wel gezellig en heb je misschien wel het meeste aan de onderlinge ervaringen en structuur, daar blijkt ook juist de meerwaarde van de kruisbestuiving tussen de deelnemers van de verschillende clubs binnen de gemeente Zundert.

Uiteindelijk is het de doelstelling van KNVB ieder team een gekwalificeerd trainer te kunnen bieden, en ook iedere ouder wil volgens ook dat voor hun kind, dat een training uitdagend en gevarieerd blijft, en dat er ook daadwerkelijk wat geleerd wordt. Dus zou ik het iedere trainer of coach het aanraden

Judith (trainster/leidster Jo7-1):

Mijn verwachting van de cursus was om wat meer achtergrond kennis te krijgen over het trainen en coachen van de pupillen. Ik sta inmiddels enkele seizoen als trainer en coach bij de jo7 op het veld en doe dit vanuit mijn gevoel wat goed is en denk dat ik daar al ver mee kom, maar het leek me leuk om wat meer achtergrond kennis te krijgen.

Ik vond het heel leuk en leerzaam om de andere trainers aan het werk te zien tijdens de trainingen. Ik heb dingen gezien die ik zelf niet zo snel zal doen, maar ook zeker veel positieve dingen die je zelf mee kan nemen. Ook heel interessant om te horen hoe bepaalde zaken gaan bij de zuster verenigen.

Er moest thuis wel het een en ander worden voorbereid, wat op zich heel normaal is bij een cursus maar dat viel aan het begin wel even tegen. Maar ondanks dat zou ik de cursus zeker aanraden als je interesse hebt om pupillen de coachen of te trainen. Je krijgt meer kennis over de achtergrond en daarnaast is het heel waardevol om wat meer stil te staan bij waarom doe je bepaalde dingen zoals je ze doet en het zet je aan het denken en dat is altijd positief. Ik heb het als heel prettig ervaren dat we een praktijk gedeelte hadden met verschillende doelgroepen en daarna nog een stukje theorie

Sten (trainer/leider Jo10-5):

Vorig jaar wilde ik mijzelf opgeven voor de cursus, maar twijfelde ik of ik daarvoor tijd had. Dit jaar heb ik maar gewoon de stoute schoenen aangetrokken en mezelf opgegeven voor de cursus. Van oud deelnemers hoorde ik dat het wel goed was voor je en dat de studiebelasting wel mee viel. Mijn verwachting was dat ik wat handvaten zou krijgen om een betere trainer/coach te worden. Tijdens de training zijn we met 15 deelnemers gestart van diverse clubs (oa Wernhout, achtmaal, VVR, vv Zundert, Baronie, Prinsenland en Moerse Boys. Tijdens de eerste twee sessies werd iedereen wel duidelijk dat het wel een serieuze cursus was. Gelukkig hadden we een leuke groep, die elkaar motiveerden om door te gaan.

Tijdens de cursus leer je een aantal specifieke zaken:

  • Leeftijdsspecifieke kenmerken van alle leeftijdsgroepen van de pupillen
  • Doelen stellen tijdens trainingen en wedstrijden
  • Positieve manier van coachen
  • Tools om ook de kinderen (en jezelf) houvast te geven en bewust leren om jezelf te verbeteren.

Tijdens de cursus zit er een deel theorie bij en een deel praktijk. Met name van het praktijkdeel leer je veel. Je moet een aantal keer training geven en dan beoordelen anderen jouw training aan de hand van de theorie die je daarvoor hebt gehad. Dit is echt heel leerzaam. Met name tips en tricks om het beter te doen werkt zeer positief op je ontwikkeling.

De cursus bestaat uit 2 delen:

PVB1: begeleiden van een wedstrijd. Hier krijg je tools voor en moet je ook een soort praktijkexamen afleggen.

PVB2: het geven van trainingen. Hier krijg je veel cursus avonden voor om te oefenen en ook hier moet je laten zien dat je aan de eisen voldoet.

Als je beide positief kunt afsluiten, kun je zeggen dat je je VC1 (UEFA-C) hebt behaald en krijg een mooi diploma. Ik dacht dat ik wel een redelijke trainer en coach was, maar door de tips en tricks, nieuwe tools en feedback op je functioneren, kan ik toch echt wel zeggen dat ik me heb ontwikkeld tot een betere trainer. Ook de kinderen uit mijn elftal valt het op en ze vinden het ook leuk om hierbij betrokken te worden. Ik raad het iedere trainer/coach aan om dit te volgen.

Zelf cursus volgen?

Ben je na het lezen van de enthousiaste verhalen van de dame en heren zelf ook enthousiast geworden. Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij Moerse Boys om cursussen te volgen schroom dan niet om contact op te nemen met Rens van Laerhoven (06-278 256 27 ) Daan van de Broek (06-559 414 69) of Pim Goossens (06-465 273 00). Mailen kan ook naar tc@moerseboys.nl 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp