Achter de schermen bij Ut Zaoterdag: nieuwe sterke man en forse kritiek

U bevindt zich hier:
/ Achter de schermen bij Ut Zaoterdag: nieuwe sterke man en forse kritiek

Vorige week werd voetbalminnend Klein-Zundert opgeschud door het eerste deel van het spraakmakende kijkje achter de schermen bij Moerse Boys 8. Het was het onderwerp van gesprek op Akkermolen. Maar ook bij de plaatselijke slager. Bij Arno IJsco. Bij Cafetaria ‘t Vrouwke. En al waar nog meer. Vandaag volgt het reeds aangekondigde deel twee, waarin een nieuwe sterke man opstaat en er forse kritiek komt van een Ut Zaoterdag-coryfee. Deel 2: Goed genoeg is oud genoeg.

Het was een rigoureuze ingreep van de RVC in de zomer van 2022, zonder meer. Het vetorecht van Richard Lochten, waarmee hij transfers kon doordrukken of blokkeren, werd hem afgenomen. In een kort gesprek medegedeeld. Medeleider Frits Brait werd naar voren geschoven als nieuwe technische man, als ware de Sven Mislintat van Ut Zaoterdag. Hij verkondigde intern een nieuw beleid. Meer eigen jeugd, minder aankopen met sterallures. ‘Goed genoeg is oud genoeg’, luidde het nieuwe adagium. Daarmee deed hij zijn bijnaam van Diamantauge (vrij vertaald: ‘diamantoog’, vanwege zijn oog voor talent) eer aan. Brait predikte tevens rust in de tent. 2022-2023 werd omgedoopt als tussenjaar. Een jaar waarin de jeugdafdeling uitgebreid doorgelicht diende te worden, zodat toekomstige Ut Zaoterdag-helden tijdig konden worden gesignaleerd.

Daarmee tracht de nieuwe technische baas te breken met een steeds weer terugkerend patroon. Te vaak werd bij Ut Zaoterdag te lang gesteund op versleten vedetten van weleer. De generatie met Olav den Ridder is daar het beste voorbeeld van. De bonkige spits had zelfs op latere leeftijd nog een onaantastbare status. Natuurlijk, hij had zijn strepen verdiend met talloze weergaloze doelpunten, maar in zijn laatste jaren stond hij vaak langer droog dan de Sahara. Hij was verworden tot de Dusan Tadic van het Ut Zaoterdag, inclusief de gebaartjes en het theatrale gedrag. Pas toen een onmiskenbaar talent als Tom ‘Wampie’ Vriends zich aandiende, maakte Olav pas op de plaats. Met de nieuw ingeslagen weg moet voorkomen worden dat te lang wordt vastgehouden aan status en naam. Het gaat om het hier en nu. Voetbal is een dagvers product en daar moet naar gehandeld worden.

In de loop van het huidige seizoen werd de hand van Brait meer en meer zichtbaar. De ene na de andere jeugdspeler maakte zijn opwachting in het vlaggenschip van de zaterdagafdeling. Nauwkeurig werden de ontwikkelingen gedocumenteerd. Op dictatoriale wijze wees Brait de gevestigde orde hun plek; hij schrapte ze hardhandig van het wedstrijdformulier om plaats te maken voor de ruwe diamanten uit de jeugdopleiding. Met status werd geen rekening gehouden.

De recente thuiswedstrijd tegen SAB (2-3-nederlaag) symboliseerde perfect het seizoen van Ut Zaoterdag en was het bewijs van het nieuwe beleid. Resultaat als bijzaak, veel jeugd tussen de lijnen. Een handvol spelers van de JO19-2 en zelfs een goalie van de JO17-1 maakten hun opwachting. Zij verdienden een compliment op de wijze waarop zij zich etaleerden. Diamantauge noteerde de prestaties secuur in zijn heilige schriftje. Weer werd hij deze zaterdag wat wijzer over de parels van de jeugd. Weer kreeg zijn masterplan iets meer vorm.

Toch klinkt er ook kritiek. Want na zo’n dertig seizoenen zonder prijs raakt het geduld van de achterban op. Zij willen prijzen, liever vandaag dan morgen. Realisme komt in het woordenboek van de supporters niet voor. Korte termijn boven lange termijn. Veelzeggend was de reactie van Ut Zaoterdag-legende Olav den Ridder na afloop van SAB-thuis. “Als deze wedstrijd symbool staat voor het nieuwe beleid, belooft dat weinig goeds”, smeet hij met kritiek. Het technische hart reageerde stoïcijns. Zij zagen de sneer vooral als open sollicitatie voor een terugkeer. Toch was de kreet van Olav een teken aan de wand: de nieuw ingeslagen weg is geen fijn, geplaveid pad, maar een hobbelige weg vol obstakels. Aan Brait en consorten de taak om de neuzen dezelfde op te krijgen en te houden.

Verjonging, doorselecteren: het zijn de sleutelwoorden van het nieuwe beleid. Maar met alleen jeugdig talent kom je er niet. Daarvan is ook de nieuwe technische man zich terdege bewust. In de volgende aflevering van dit spectaculaire kijkje achter de schermen, komen we met breaking news op transfergebied. De eerste versterkingen voor het seizoen 2023-2024 worden wereldkundig gemaakt, met daarbij enkele zeer opvallende namen. Wordt vervolgd dus.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp